Läser till min glädje att Östratornskolan är en ekologiskt anpassad skola! Man kan bland annat läsa på deras hemsida:
Vi använde oss en av fyrahörnsövning: Vem bär ansvaret för miljön? Fyra alternativa svar:
Hur förklarar man ekologiska fotavtryck? Testade ett nytt upplägg för att beskriva ekologiska fotavtryck inom skog, åkermark och betesmark. Nedan visas hur mycket varje person använder av av skog, åkermark och betesmark; i Sverige och i världen:
Det blir även övning i matematik. Hur stort är en hektar (100m*100m). Hur stor är en fotbollsplan (100m*70m; dvs 0,7 hektar). I Sverige använder varje person en hektar skog, en hektar åkermark och en halv hektar betesmark per person. I världen, i medeltal, används 0,25 hektar skog, 0,6 hektar åkermark och 0,2 hektar betesmark.
Det blev en del diskussion kring ovanstående. En del förde fram att vi är gynnade i Sverige eftersom vi är relativt få människor på stor yta. Vi har t ex stora skogsytor. Vilket även visar sig i WWFs siffror. Vi har tillgång till 6 hektar skog per person i Sverige, men varje svensk använder ”bara” en hektar skog (och i världen används 0,6 hektar skog per person).
Hur många jordklot skulle behövas om alla levde som någon i Sverige, USA och Indien? Nedanstående bild visades som brukligt:
Det blev en del bra diskussion kring denna bild. Till exempel så sa någon att det är ju omöjligt att förbruka resurser från mer än ett jordklot! Så sant, så sant. Hur förklarar man? Försökte säga att kortsiktigt kan vi leva över våra tillgångar, men inte på lång sikt. Just nu värms till exempel jorden upp på grund av människans förbränning av fossila bränslen, avskogning med mera, vilket leder till klimatförändringar. Samtidigt sa någon att detta bara är en teori. Helt rätt. Det är en teori som 95 % av forskarna tror på.
Enligt utvärderingen var det mest populära Naturskyddsföreningens film:
Här tittar de på filmen:
Ping: Workshop2 på Östratornskolan i Lund | Ekologiska fotavtryck
Ping: Workshop2 på Östratornskolan i Lund | Kent Lundgrens ikt profil